Зелен | Експертите на екоминистерството гласуваха „за“ ново строителство над Банско (обновена в 16:22 ч.) – Dnevnik.bg

Зелен | Експертите на екоминистерството гласуваха „за“ ново строителство над Банско (обновена в 16:22 ч.) – Dnevnik.bg.

Възможност за ново строителство в рамките на туристическата зона на национален парк Пирин гласува Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите. Във вторник съветът разгледа внесеното от община Банско искане за промяна в плана за управление на парка, което да позволи разширяване на ски зоната. За крайното решение на съвета съобщи заместник-министърът на екологията Евдокия Манева след края на заседанието му.

По време на обсъждането и гласуването на експертите пред сградата на ведомството над 200 жители на Банско, Добринище, Сапарева баня, Самоков протестираха за развитие на ски туризма в региона.

„Приехме балансирано решение,“ коментира Манева с обяснението, че са гласувани част от исканията на местната власт на Банско. В предложението им се настояваше за право на строителство и в зони извън туристическата, които са около 2/3 от площта на планината. От своя страна Манева изтъкна, че туристическата зона е 2.5 % от площта на парк Пирин, а самите спортни съоръжения представляват 0,2% от територията му. По думите й, това е изключително важно да се каже заради „спекулации“ на природозащитници, които твърдят че става дума за възможност за застрояване на 80% от територията на планината.

Пред журналисти зам.-министърът уточни, че предложението на съвета създава теоретична възможност за строителство на нов кабинков лифт в ски зоната над Банско, в т.нар. буферна зона в планината – световно природно наследство. Това може да се случи след одобряване на цялостен план за развитие на зоната, който община Банско трябва да предложи и който подлежи на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост, обясни тя.

Всеки отделен инвестиционен проект от този план ще бъде също подложен на същите оценки, каза Манева. Тези условия са записани в предложението, което ВЕЕС прави към МОСВ.

Според законната процедура, решението на ВЕЕС може да бъде потвърдено или отхвърлено от екоминистъра Нона Караджова и трябва да бъде гласувано от Министерски съвет.

Сега действащият десет годишен план на парка изтича тази година, но ще бъде променен предварително. Мотивът за това избързване е да се отговори на искането на община Банско своевременно, тъй като то не е ново, а отлежава в МОСВ вече три години в изчакване на становище по казуса от ЮНЕСКО, обясни Манева. По думите й, поне още три години ще отнеме процедурата по изготвянето на новия план, която вече е задействан. По този въпрос, както и по други журналистически въпроси на пресконференцията, думата взимаше Филип Цанов – бизнесмен и председател на сдружение „Природата за хората и регионите“.

Дали концесионният договор трябва да бъде актуализиран е от компетенцията на юристи, посочи Манева.

Днес Манева заяви, че построените досега от концесионера съоръжения са законни. Преди седмица природозащитници показаха копие от интервю с Евдокия Манева като депутат, в което тя заявява, че част от съоръженията на Банско са незаконни. „Тогава съм задала въпрос по сигнал на еколози, политическа акция на база единствено информация на природозащитници. Отговорът ми е доказал, че съоръженията за били законни, на база на разрешение на МОСВ, но след него не съм давала изявления,“ коментира днес Манева.

„Всеки ден ще е така, до втората кабинка!“ скандираха пред входа на еко-ведомството около 200 жители на Банско, Добринище, Сапарева баня и Самоков. Сред тях бяха и представители на местната власт (като кметът на Сепарева баня инж. Сашо Иванов и негови заместници), както и членове на организацията „Природата за хората и регионите“. Организатор на митинга е Инициативен комитет за втори кабинков лифт на Банско.

„Ските не са против екологията“, „Орлов мост, ела при нас“, „Ние обичаме Рила повече от вас“ гласяха част от големите плакати, издигнати в тълпата.

„Драги еколози, вместо да протестирате, елате заедно да залесяваме и рекултивираме нашите писти, които така или иначе ще построим,“ призова по мегафона възрастен мъж, представен като бай Асен. По късно друг протестиращ подкани всички да коленичат и да свалят шапки, за да почетат паметта на Васил Левски. „Да видят, че и ние сме българи,“ каза той.

С огромни кукери, тъпани, цял оркестър, песни за Пирин и народни танци, протестиращите дочакаха края на заседанието на експертният съвет. Новината за решението му съобщи на всеослушание отново председателят на „Природата за хората и регионите“ Филип Цанов, последвана от възгласи „Победа!“. „Решението за разширение на ски зоната над Банско е историческа победа. То е едно ново начало за развитието на ски туризма в България изобщо,“ коментира и кметът на планинския град Георги Икономов.

Протестът пред МОСВ в подкрепа на разширяване на ски зона в Банско

Природозащитници поискаха оставката на Нона Караджова и Евдокия Манева

За разваляне на концесията на офшорния монополист „Юлен“ АД и оставка на екоминистъра Нона Караджова и заместник министър Евдокия Манева, настояха в отговор на решението на ВЕЕС от коалицията „За да остане природа в България“. „Ако правителството продължи с този незаконен акт, ще искаме и неговата оставка“, заявяват още те в прессъобщение, разпратено до медиите.

Решението на ВЕЕС на практика цели узаконяване на построеното в ски зона Банско извън обхвата на концесията и отваря възможност за допълнително застрояване в национален парк Пирин, коментират природозащитниците, които ще сезират европейските институции. Те ще задвижат три наказателни процедури за нарушение на европейското законодателство от страна на българското правителство.

Според тях, решението на ВЕЕС нарушава три европейски директиви – за местообитанията, за птиците и за екологична оценка, тъй като предложенията на община Банско не са преминали през екологична оценка и оценка за съвместимост. Решението на ВЕЕС нарушава също така законите за защитените територии, за биологичното разнообразие и за опазване на околната среда.

„За първи път в историята на ВЕЕС не бяха допуснати с право на глас представители на БАН, научни институти, университети и неправителствени организации. За първи път бяха приети промени в план за управление, без да са преминали задължителните екологична оценка и оценка за съвместимост,“ коментират още от коалицията. Като техен представител на заседанието присъства Тома Белев от „Зелени Балкани“, но без право на глас и становище. Той, заедно с други представители на неправителствени организации, са били помолени да напуснат залата преди гласуването на съвета.

В момента строителството в Пирин е възможно само върху 2 188 декара в зоната за строителство и сгради, а с решението на ВЕЕС вече е разрешено в зоната за туризъм, която е 8 951 декара (площ, заета от между 600 и 800 хиляди вековни дървета), изчисляват още природозащитниците.

Съветът допуска и опцията за застрояване на площ от 250 518 декара в зоните на горите и на откритите части на националния парк. Това са предложили експертите от МОСВ по време на заседанието по предложението на община Банско, разказа за „Дневник“ Тома Белев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *