Компании | Отстъпката в цената на газа може да се окаже горчив бонбон, предупреди Трайков – Dnevnik.bg

Компании | Отстъпката в цената на газа може да се окаже горчив бонбон, предупреди Трайков – Dnevnik.bg.

Отстъпката в цената на природния газ, която България получи от „Газпром“, е приблизително равна на пропуснати приходи от проекта „Южен поток“. Причината е, че няма да се реализира първоначалната българска идея една от двете тръби до първата компресорна станция на бъдещия газопровод да се изгражда и оперира от „Булгартрансгаз“. Това мнение изрази в интервю за „Медиапул“ бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Освен това България ще загуби транзита на газ по 60-километровото трасе от румънската граница до тръбата на „Южен поток“, по която вече ще се осигуряват доставките за Турция, Гърция и Македония, каза той.

 

„Сегашната отстъпка от 100 млн. долара не трябва да се оказва само бонбонче, с което да преглътнем другите горчивини покрай „Южен поток“ и новите договори за доставка. Всякакви следващи отстъпки, свързани с „Южен поток“, биха били със знак минус за нас“, предупреди бившият министър. Според него при вземането на окончателното инвестиционно решение до 15 ноември трябва да се отчете всичко, защото страната ни има суверенното право да каже и „не“ на проекта.

 

Според Трайков е погрешно темата за отстъпката в цената на природния газ да се обвързва с преговорите за „Южен поток“. По думите му той е поставил пред ръководството на „Газпром“ въпроса за отстъпката още през февруари, с аргументите, че има прецеденти с други клиенти на „Газпром“, Еврокомисията има забележки към  монополните практики на компанията при ценообразуването, както и с това, че България макар и малък пазар, винаги е била коректен партньор и не е искала привилегии.

 

Той препоръчва параметрите на договора за „Южен поток“ да са публични, защото „за пръв път се дава част от газовата мрежа на наша територия на чужденци“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *