Новини от ЕС | Брюксел разследва „Газпром“ за нарушение на антитръстовите правила – Dnevnik.bg

Новини от ЕС | Брюксел разследва „Газпром“ за нарушение на антитръстовите правила – Dnevnik.bg.

Европейската комисия започна разследване, за да установи дали руският производител и доставчик на газ „Газпром“ не е нарушил антитръстовите закони на Европейския съюз, възпрепятствайки конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа, съобщи пресслужбата на институцията.

Брюксел изрази безпокойство, че „Газпром“ „може би злоупотребява с доминиращо  положение“ на пазара в страни от Централна и Източна Европа, което пък е в нарушение на член 102 от Договора за функционирането на ЕС. По тази причина институцията ще разгледа случая приоритетно.

Еврокомисията уточни, че разследва газовия гиганти за три практики, нарушаващи правилата за свободната конкуренция – ограничаване на потока на газ за държави членки на ЕС, възпрепятстване на дейността на конкуренти и налагане на нелоялни цени, обвързвайки цената на петрола с цената на природния газ.

„Такова поведение, ако бъде установено, може да доведе до ограничаване на конкуренцията и да доведе до по-високи цени и до влошаване на сигурността на доставките. В основата си такова поведение ще навреди на потребителите на ЕС“, отбелязаха още от Брюксел.

Ако установи нарушение на правилата за свободна конкуренция Еврокомисията би могла да наложи глоба до 10% от годишния оборот на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *