Франция и ЕС погват за рак US царевица – trud.bg

Франция и ЕС погват за рак US царевица – trud.bg.

Франция, а след нея и ЕС, разследват американския гигант „Монсанто“, след като учени обявиха, че негова генномодифицирана царевица е причинила рак на опитни плъхове, съобщи АФП.

Става дума за продукта NK603, който е забранен за отглеждане в Европа, но чийто внос е позволен и се използва за фураж. От българското земеделско министерство заявиха пред „Труд“, че нямат данни за внос на NK603.

„В зависимост от резултата на разследването, правителството ще прикани европейските власти да предприемат необходимите мерки, за да опазят живота на хората и животните“, се казва в общо изявление на френските министри на земеделието, екологията и здравеопазването.

Мярката е заради таен лабораторен опит на учени под ръководството на Жил-Ерик Сералини от университета в Кан, Нормандия.

В продължение на две години те изследвали 200 плъха – мъжки и женски. На контролната група била давана храна с 33% нормална царевица и чиста вода. На други три групи – царевица и вода, третирани с различни количества от пестицида „Раундъп“ в допустими за САЩ нива. На останалите – ГМО царевица NK603 (с проценти 11, 22 и 33 от храната). „За пръв път изобщо генномодифиран организъм и хербицид са изследват за дълготрайни ефекти“, твърди Сералини пред АФП. „Резултатите са тревожни“, казва той.

Според него изследването установило, че NK603 и „Раундъп“ причиняват почти еднакви щети върху здравето на плъховете, особено върху женските. В началото на 24-тия месец 50-80% от женските развили тумори, като някои имали до три ракови образувания, в сравнение с 30 на сто в контролната група (с нормална храна и вода).

„Рано е да се прави сериозен коментар, трябва да проучим случая“, твърди представител на „Монсанто“ за Франция. Други специалисти, цитирани от Ройтерс, гледат скептично на изследването.

Мерките срещу компанията могат да стигнат до спешно прекратяване на вноса на царевица NK603 в ЕС до повторно изследване на продукта. През 2009 г. Европейската агенция за безопасност на храните определя, че тази царевица е „безопасна, колкото и конвенционалната“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *