Open Consciousness For The Truth: Цитати от книгата „Телевизионна Мрежа“ (написана по филма „Network“ – 1976г.)

Open Consciousness For The Truth: Цитати от книгата "Телевизионна Мрежа" (написана по филма "Network" – 1976г.).

Цитати от книгата „Телевизионна Мрежа“ (написана по филма „Network“ – 1976г.)

„….Хауърд Бийл:Не е нужно да ви казвам, че състояноето на нещата е плачевно.На всеки ми е известно, че работите вървят на зле. Депресия. Хората са безработни или се страхуват, че ще загубят работата си. Доларът не струва нищо; банки фалират;продавачите държат зареден пистолет под тезгяха; по улиците вилнеят банди и нийде никой не може да се намери, който да каже какво да се стори. Не се вижда краят. Знаем, че въздухът, който дишаме е отровен;знаем, че храната, която купуваме е негодна за ядене, а седим и си гледаме телевизия и слушаме някой репортер да ни съобщава, че днес е имало петнадесет убийства и шестдесет и три жестоки престъпления, сякаш точно така трябва да бъде. Всички знаем, че положението е катастрофално. Даже по-лошо от катастрофално. Всички са побъркани. Като че ли всяко живо същество е полудяло. Ние вече не излизаме. Седим си вкъщи и постепенно светът, в който живеем, се смалява и едничкото, за което молим, е да ни оставят на мира поне в домовете ни. Дайте си ми моя телевизор, тостера, сешоара и мйте си ми радиалки и аз няма да надигам глас; само ме оставете на мира! Само че аз няма да ви оставя на мира. Искам да се разгневите. Не ви карам да вдигате бунт. Не искам да протестирате. Не искам да пишете до избрания от вас президент. Защото не бих могъл да ви посъветвам какво да пишете. Нямам представа какво да правим с депресията и с инфлацията, с военния бюджет, с нарастващата престъпност по улиците. Единственото, което знам, е , че най-напред трябва да се разгневите. Вие трябва да кажете: „По дяволите, аз съм човешко същество! Животът ми има стойност!“ Искам да станете от местата си и да отидете до прозореца. Още сега! Искам да отидете до прозореца, да го отворите, да подадете глава навън и да изкрещите. Искам да крещите: „Вбесен съм и повече няма да търпя!“
….Бийл: Станете от местата си. приближете се до прозореца. Отворете го. Подайте глава навън и крещете. Не спирайте да крещите.
…..Бийл: Първо трябва да се разгневите. и когато сте натрупали достатъчно ярост….
…..Бийл: Нещата трябва да се променят. Докато не се разгневите, промяна няма да настъпи. Вие трябва да се разгневите! Приближете се до прозореца….
…..Бийл:…подайте глава и изкрещете. Искам да крещите: Вбесен съм и вече няма да търпя!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *